Tensiuni între fermieri și funcționarii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

Spune-le si prietenilor tai:

Intrând în a treia săptămână de când s-a început autorizarea avansului, producătorii agricoli așteaptă să le intre banii în conturi. Cum sumele întârzie să apară, fermierii au început să sune la centrele APIA pentru a afla de ce avansul lor întârzie. Fermierii și-au pierdut răbdarea, la fel și unii funcționari ai APIA care sunt asaltați zilnic de producătorii agricoli care întreabă de sumele ce li se cuvin.

În timp ce numărul fermierilor autorizați la plata avansului a trecut de 430.000 de beneficiari la finele săptămânii trecute, numărul celor care spun că au încasat efectiv sumele cuvenite este mult mai mic. Agricultorii nu înțeleg de ce procedura prin care le sunt virați banii durează atât de mult și suspectează deja că ar fi un blocaj la Trezorerie unde plățile către fermieri sunt amânate. Îngrijorați că nu le intră avansul, unii fermieri au renunțat la a mai suna la centrele APIA și sunt deciși să meargă personal să se intereseze de situația cererii lor depusă pe acest an.

Inclusiv pentru cei care au încasat banii de la APIA, situație este neclară. Oamenii nu înțeleg pentru ce scheme li s-a achitat avansul, unul mult mai mic decât ce își calculaseră pe baza comunicatelor oficiale de la Ministerul Agriculturii sau chiar pe baza sumelor ce le-au fost comunicat la APIA.

De precizat că APIA numai autorizează plata fermierilor, nu este cea care face și viramentul efectiv al banilor. Aceștia trec prin contabilitate, se face documentația pentru Trezorerie și de acolo sunt achitate efectiv sumele fermierilor către conturile pe care aceștia le au declarate la APIA. Cea mai nouă situație a plăților de la APIA s- a încheiat vineri cea de-a doua săptămână de autorizare la plată a sumelor pentru avansul din subvențiile agricole pe anul 2018.

Așa cum s-a anunțat oficial, până în prezent s-au efectuat plăți numai pentru acei fermieri cu suprafețe de până în 10 hectare, fiind planificată în această primă etapă a plăților autorizarea pentru circa 450.000 de fermieri. Deși era programat ca autorizarea la plată pentru fermierii care au peste 10 hectare să se înceapă de joi, 25 octombrie, acest termen nu a putut fi respectat. Astfel, această categorie de producători agricoli vor intra la autorizare abia începând din 29 octombrie, conform anunțului făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Sursa agrointel

Spune-le si prietenilor tai:
Articole recente