O jumatate de miliard de euro in vinul romanesc!

Spune-le si prietenilor tai:

Romania a reusit sa atraga din anul 2000 si pana acum investitii de peste 500 de milioane de euro in sectorul vitivinicol, sau mai bine zis, sectorul vinului romanesc.

Viticultura romaneasca a reusit sa atraga peste 500 de milioane de euro din anul 2000 si pana-n prezent, bani care au mers in reconversia si restructurarea plantatiilor viticole si retehnologizare. Acesti bani au venit, inainte de aderare, din programul SAPARD urmand ca Romania sa intre pregatita in zona euro in sectorul vitivinicol. Dupa aceea au urmat fondurile de la PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala) care au ajutat la reconversia si restructurarea plantatiilor viticole si retehnologizare.

Romania a reusit sa planteze circa 35,000 de hectare cu vita de vie prin programul de reconversie mentionat mai sus, acest lucru punandu-ne pe locul 1 in Europa la cel mai mare ritm de reconversie.

La momentul actual, Romania are peste 200,000 de hectare cu vita de vie, astfel clasandu-ne pe locul 5 in Europa din punct de vedere al suprafetei ocupate si pe locul 6 din punct de vedere al productiei.

Anual, Romania cultiva in jur de 20 de soiuri. Anul trecut, cele mai populare soiuri au fost: Feteasca Regala (13,690 hectare), Merlot (11,902 hectare), Feteasca Alba (10,218 hectare), Riesling Italian (5,820 hectare), Aligote (5,259 hectare), Amestec soiuri nobile (5,216 hectare), Cabernet Sauvignon (4,822 hectare) si Sauvignon (4,759 hectare), conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cat despre anul 2015, productia de vin se arata una promitatoare atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ deoarece seceta de anul acesta a favorizat calitatea si ploile din iunie au permis o buna vegetatie. Potrivit primelor estimari pentru 2015, Italia ar conduce topul productiei cu 48,8 mil. hectolitrii, urmata indeaproape de Franta cu 47,6 mil. hectolitrii si Spania cu 36,6 mil. hectolitrii. Urmeaza Germania cu 8,7 mil. hectolitrii, Portugalia cu 6,7 mil. hectolitrii si  Romania cu productie totala de 4,069 mil. hectolitrii, pentru Romania asta insemnand o crestere de 6,1% comparativ cu anul trecut.

Vinul autohton este prezent si pe pietele externe, uneori chiar si de trei ori mai scump decat la noi. Conform datelor Ministerului Agriculturii, vinul romanesc ajunge de cele mai multe ori pe masa germanilor, urmati de italieni dar si inafara UE, unde cei mai mari consumatori de vin romanesc sunt chinezii si americanii.

 

Sursa imagine: Google Images

Spune-le si prietenilor tai:
Postari Recomandate