Calendarul lucrărilor agricole în luna Octombrie

Spune-le si prietenilor tai:

POMICULTURA

În livezi după recoltarea fructelor, înainte de căderea frunzelor se aplică îngrăşăminte organice şi cele minerale cu fosfor şi potasiu, ce se încorporează apoi cât mai adânc în sol, cu arătura de bază la adâncimea de 18-20 cm, urmată de lucrarea de mobilizare a solului pe rând în livezile intensive sau pe proiecţia coroanei în livezile clasice, la adâncimea de 10-14 cm. Îngrăşămintele cu azot se vor administra o treime toamna şi două treimi primăvara, de preferat în două reprize, primul moment primăvara devreme, şi al doilea imediat după tăierea pomilor care debutează odată cu căderea frunzelor, continuându-se toată iarna în zilele favorabile, când temperatura nu coboară sub 0 grade Celsius. Această lucrare este urmată de strângerea şi arderea ramurilor uscate, operaţiune ce duce la diminuarea de dăunători ce se găsesc pe scoarţă (păduchi ţepoşi, ouă de acarieni, insecte, etc.) sau alţi dăunători ce se găsesc în interiorul lemnului (carii, sfiedelitorul ramurilor, etc.) precum şi o serie de ciuperci şi bacterii. Acelaşi efect îl are şi arătura de toamnă prin scoaterea la suprafaţa solului a ouălelor insectelor, ce vor degera iarna.
În această perioadă după căderea frunzelor se începe plantarea pomilor care se continuă şi în luna noiembrie până la primul îngheţ. Plantările de toamnă dau rezultate mult mai bune decât cele de primăvară.
În acest caz rădăcinile puieţilor realizează un contact mai strâns cu solul iar pornirea în vegetaţie primăvara se face cu peste două săptămâni înainte faţă de cei plantaţi primăvara. De mare folos pentru sporirea rezistenţei la ger a pomilor şi stimularea activităţii rădăcinilor este ultima udare odată cu căderea frunzelor. Aceasta se poate face pe brazde, prin aspersiune sau udarea localizată ( prin picurare).

VITICULTURA

Se începe recoltatul timpuriu în vii în cazul recoltelor depreciate de mucegai, mană, grindină sau în toamnele ploioase. Soiurile aromate, cele roşii şi de calitate superioară se recoltează ultimele la căderea brumei. Strugurii se recoltează pe timp frumos, uscat, păstrând integritatea boabelor după ce se ridică roua şi în afara orelor de arşiţă puternică. După degajarea terenurilor de resturile vegetale se execută fertilizarea de toamnă cu îngrăşăminte minerale cu fosfor şi potasiu sau cu gunoi de grajd, urmată de arătură de bază care se poate executa până la primul îngheţ, fiind mult mai indicată decât arătura de primăvară.

LEGUMICULTURA

Se recoltează vârzoasele şi rădăcinoasele destinate pentru consumul de iarnă. Se recoltează dovleacul pentru copt.
Odată cu recoltarea culturilor, se adună resturile vegetale într-o platformă pentru compostare, devenind astfel un îngrăşământ organic preţios.
Se plantează salata pentru consumul de primăvară folosind soiuri rezistente la iernat.
Se plantează ceapa stufat pentru a avea ceapă verde primăvara cât mai timpuriu.
La începutul lunii se mai poate semăna spanac pentru consumul de primăvară.
Se face aprovizionarea cu amestecurile de pământ necesare producerii răsadurilor în primăvară.

CREŞTEREA ANIMALELOR

Se fac ultimele verificări la adăposturi în ceea ce priveste pardoseala, uşi, geamuri; recoltarea ultimelor produse furajere şi depozitarea lor în spaţii protejate. Continuă păşunatul ovinelor pe parcelele de porumb.
Continuă însămânţarea artificială şi naturală cu berbeci autorizaţi, la ovine.
Se instalează grătare la urdinişurile stupilor contra şoarecilor, se construiesc adăposturi improvizate pentru protejarea stupilor pe timpul iernii. Se aplică măsurile sanitar – veterinare prevăzute pentru această lună.

Spune-le si prietenilor tai:
Postari Recomandate