CALENDARUL GRADINII DE LEGUME

Spune-le si prietenilor tai:

OCTOMBRIE
– se scot cartofii de toamna;
– morcovii, patrunjelul, pastarnacul se scot pe timp uscat, se zvanta, se curata de frunze si se depoziteaza in pivnita;
– se recolteaza ultimii ardei, care au devenit dulci si carnosi;
– rosiile necoapte se pot smulge din vrejuri cu tot si se pun la adapost si intuneric, unde se coc;
– se recolteaza varza si se pune la murat;
– se recolteaza vinetele, ardeii, guliile, morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina;
– se recolteaza gogonelele, care pot fi puse la murat sau pot fi depozitate in pivnita sau in incaperi mai calduroase, unde cu timpul se inrosesc si se pot consuma ca rosii coapte. Se vor depozita numai gogonelele sanatoase; pivnita inainte de depozitare trebuie aerisita, curatata si dezinfectata;
– se defriseaza terenul de resturile vegetale si se pregateste terenul in vederea fertilizarii;
– se sapa terenul, pe masura ce s-au recoltat ultimele legume;
– Nu uita! Pentru a avea legume proaspete primavara devreme, este timpul sa le cultivam: ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salata, spanacul, loboda, toate acestea rezista bine la temperaturi joase; se planteaza rasadul de salata pentru primavara, cu 2-3 udari obligatoriu; se seamana morcovii, patrunjelul, mazarea, ceapa si usturoiul pentru recoltele timpurii de anul viitor;
– se recolteaza merele, perele, gutuile, nucile, prunele;
– se aduna porumbul care este copt;
– se mai pot aduna semintele de ceapa si loboda;
– pentru protejarea pomilor tineri de inghet si de rozatoare vom pune frunze moarte in jurul lor si le vom acoperi tulpinile cu saci.

NOIEMBRIE
– pe masura ce gogosarii se coc, sunt culesi si pusi la borcan;
– sfecla rosie mai poate fi recoltata, curatata de frunzele verzi si depozitata in pivnita;
– se mai culege porumbul, se taie cocenii si se pun pe foc;
– zarzavaturile vor fi recoltate dupa 1 noiembrie, dupa caderea brumei;
– varza se recolteaza tot acum;
– toamna se scurteaza radacinile pomilor batrani pentru a le prelungi viata. O lucrare care da bune rezultate la pomii batrani carora li s-au aplicat taieri de regenerare este si intinerirea radacinilor. Aceasta lucrare se face fie in toamna premergatoare regenerarii, fie primavara, inainte de intrarea pomilor in vegetatie, si consta in saparea unui sant circular in dreptul proiectiei coroanei pe sol, adanc de 60-80 cm si lat de 60 cm. Toate radacinile se taie cu fierastraul de pomi si se scot. Apoi santul se acopera cu pamant amestecat cu ingrasaminte. Pentru un pom se socotesc 150 kg gunoi de grajd bine putrezit, 3 kg superfosfat si 1 kg sare potasica. Santul se umple pe trei sferturi, se toarna 10 caldari de urina de grajd subtiata cu apa (1 parte urina si 3-4 parti apa). Dupa udat santul se umple definitiv cu pamant. La pomii batrani se face o scurtare foarte puternica a ramurilor de schelet astfel incat jumatate din lungimea lor se taie.

Trebuie insa sa respectam cateva reguli la taierea de intinerire:
1) punctul din care se face scurtarea ramurilor trebuie sa se  afle deasupra unor ramuri lacome sau a unei ramuri laterale;
2) in locul unde se face taierea, ramura nu trebuie sa fie au groasa de 8-10 cm. Pentru asigurarea unei incarcaturi normale de fructe pe pom, este bine sa se faca si rarirea ramurilor de rod, stiut fiind ca distanta normala intre ele este de 10-20 cm. Trebuie pastrate ramurile de rod cu pozitie laterala, acestea fiind considerate cele mai bune.

 

Spune-le si prietenilor tai:
Recommended Posts