Agricultorii autohtoni pierd teren in fata strainilor!

Spune-le si prietenilor tai:

De aproape 2 ani, de cand s-a introdus legea prin care investitorii straini pot achizitiona teren in Romania, agricultorii nostri pierd din ce in ce mai mult teren.

Duse sunt zilele cand ‘nea Ion se trezea dimineata sa-si munceasca pamantul si-i ura o dimineata buna vecinului George care, la randul lui, lucra pamantul de langa. De acum inainte s-ar putea ca ‘nea Ion sa-si imbogateasca vocabularul cu un „Bonjour” sau poate „Buongiorno” deoarece vecinul ar putea fi chiar de prin Franta sau Italia.

De la 1 ianuarie 2014 guvernul a introdus o lege prin care permite investitorilor straini sa achizitioneze pamant pe teritoriul Romaniei. La sfarsitul anului 2014, strainii deja achizitionasera aproape 1 milion de hectare de pamant arabil, adica 10% din terenul disponibil in Romania. In primele 4 luni ale anului curent, strainii au continuat achizitiile pe teriotoriul nostru, vanzarile crescand cu inca 5-10% ajungand la un total ce depaseste 1,1 milioane de hectare de pamant arabil.

Din 2002 pana-n 2012 preturile terenurilor agricole romanesti au crescut cu 40% in fiecare an, ajungand sa valoreze pana la de 25 de ori mai mult in 2012 decat in 2002. Datorita acestui lucru, strainii vad o oportunitate de afacere enorma prin achizitionarea terenurilor de la noi, profitand de preturile scazute ale romanilor mai saraci si ulterior revinderea acestora de catre straini cu preturi mult mai mari. De pilda, anul acesta s-a achizitionat un lot de 110 hectare, langa Arad, de catre investitorul german Peter Grossmann, acest lot fiind vandut de un investitor italian si anume compania Monfenera platind in total 1 milion de euro, adica 9,400 euro / hectar care este foarte mult peste pretul mediu al unui teren arabil in Romania.

clipboard01_18Preturile terenurilor variaza in functie de zona tarii, cele mai scumpe fiind de la agricultorii in Campia de Vest unde pretul mediu variaza intre intre 3.850 si 4.950 euro / hectar.
Campia de Vest este urmata de Campia Romana, zona Muntenia unde preturile ajung pana la 4.400 de euro pe hectar.

Ce mai ieftina zona, dupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, este in Campia Romana, zona Oltenia unde pretul mediu pe un hectar de teren variata intre 2.750 si 3.300 euro.

 

„În Germania, în Franţa, Olanda şi Belgia, terenurile sunt foarte scumpe. Mai ales în Olanda media este la vreo 20.000 hectarul. În România prețul este, de exemplu, între 2.000 şi 7.000 de euro hectarul.” spune Szőcs-Boruss Miklós-Attila, coordonatorul unei companii austriece citat de DIGI24.

Statisticile arata ca cei mai multi investitori sunt italieni, germani, arabi, maghiari si spanioli, italienii avand insa peste 200.000 de companii agricole inregistrate in Romania. Dat fiind acest lucru, ‘nea Ion va trebui sa se puna bine pe italiana, dar pana atunci, arrivederci!

Spune-le si prietenilor tai:
Postari Recomandate